29 dec. 2007

Tribunaal voor leraren?

Al geruime tijd zijn er websites waarop consumenten oordelen kunnen plaatsen over producten, hotels, of over vakanties. Sinds kort is er ook een website waarop leerlingen beoordelingen van scholen en zelfs van individuele leraren kunnen posten: http://www.beoordeelmijnleraar.nl/. De beoordelingen zijn anoniem en worden ongecensureerd geplaatst. Het lijkt me heerlijk om leerling te zijn en op deze manier je ‘verhaal te halen’. Maar het lijkt me een ramp als je leraar bent en je wordt hier publiekelijk te kakken gezet.De initiatiefnemers van de site zeggen dat dat niet de bedoeling is. Zij geven als uitleg:

Beoordeelmijnleraar.nl is een platform voor leerlingen om te horen en gehoord te worden. Iedereen wil gehoord worden, zeker wanneer het gaat om belangrijke zaken zoals onderwijs. Het interessante is dat ongeveer 70% van de beoordelingen op een dergelijke site positief zijn. Dit geeft aan dat een groot deel van de leerlingen de site gebruikt om positieve kritiek op de kwaliteit van hun onderwijs te leveren en dus niet als ‘uitlaatklep’.De site is een zelfregulerend medium zoals het na verloop van tijd betrouwbaar gebleken Wikipedia.nl. Beoordeelmijnleraar.nl is een beoordelingssite waar niet alleen jij maar ook je leraar wat aan kan hebben.


Natuurlijk heb ik even gekeken hoe 'mijn' scholen: het ROC Midden-Brabant (ROC MB) en het Midden-Brabant College (MBC) ervan af komen. Bij het MBC zijn drie leraren beoordeeld. Ze komen er goed vanaf: link. Van het ROC MB is nog geen enkele leraar op het hakblok gelegd. Al is er al wel een richting schandpaal (of erepodium?) gedragen: link.

Ook scholen kunnen een cijfer krijgen. Het MBC krijgt een 10 van drie mensen. Onduidelijk is wie deze stemmers zijn. Het kunnen even goed leraren zijn die hun school op deze manier frauduleus in een positief daglicht willen zetten. Het ROC Midden-Brabant scoort minder hoog: link. Maar dat cijfer is slechts gebaseerd op twee beoordelaars, die nota bene ook hun naam niet hebben willen opschrijven. Niet eens een fakenaam. Dáár zouden ze van mij nou een onvoldoende voor krijgen.

Het Brabants dagblad schreef ook een artikel over deze site.

1 opmerking:

Henk Benders zei

Hoi,
Ik heb het bestaan van de site in de krant gezien. Ben benieuwd hoe dit uit pakt. Als leraar ben je natuurlijk terughoudend omtrent dergelijke initiatieven. Een negatieve beoordeling of een student die zich moet verantwoorden omdat ie naast het potje heeft gepiest, kan zo maar veranderen in een ongeleid projectiel. Wil je het effect daarvan weten, moet je eens kijken bij geenstijl.
Leuk trouwens, dat webloggen. Het kost wel wat tijd om het een beetje bij te houden.
Ik heb er voor vrienden, familie, bekenden en studenten ook een. (www.hbenders.web-log.nl)
Succes met de weblog!