17 feb. 2009

Stiften op het digibordOp de school waar ik werk gaan we eindelijk een smartboard aanschaffen. We hebben al een tijdje een smartbeamer, maar die werkte niet naar behoren in onze onderwijssituatie. Op naar een echt smartboard. Het is al duidelijk wat we gaan aanschaffen, maar we zijn nog wat aan het stoeien met de randvoorwaarden in het lokaal. Waar hangt zo'n ding het best, heb je nog een normaal whiteboard ernaast nodig, moeten er wel of niet beschrijfbare zijpanelen aan en meer.

Bij het stoeien met die randvoorwaarden komen wij maar niet uit een bepaalde kwestie:
hoe voorkom je dat een docent per ongeluk met een stift op het smartboard schrijft? De leverancier adviseerde om in dat lokaal helemaal géén whiteboard te hangen en alle docenten te verplichten gebruik te maken van dat smartboard. Maar dat gaat in ons gebouw, waar docenten van opleidingen gebruik maken van deze lokalen, niet lukken. Op een andere school van het ROC is onlangs nog een smartboard onherstelbaar beschadigd door een docent die het verschil tussen een smartboard en een whiteboard niet kende.

Hoe lossen andere scholen dat op? Graag reacties.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

he moniek,

ik zag onlangs op tv ergens iets voorbij komen: dat je met een stift over het geschrevene heen kunt schrijven. En dan kan je het met een doek de tekst weg krijgen.
(net als wat kinderen hebben een witte stift die over de tekst heen kan schrijven.)

ik zal nog eens diep nadenken bij welk programma dat was..

succes. ine

Moniek Verhaaren zei

Hallo Ine,
Dank voor je reactie, maar ik geloof niet dat dat werkt op een smart board. Je mag daar juist helemaal niet op schrijven, behalve dan met speciale digitale stiften die bij het bord worden geleverd (dat zijn eigenlijk geen echte stiften). Als je op een smartboard schrijft met een gewone whiteboard marker, dan kun je het bord onherstelbaar vernietigen. Vandaar mijn oproep/vraag hoe andere scholen dat oplossen.

Gijs de Bakker zei

Hi Moniek,

Wij hebben bij FLOT met hetzelfde lopen stoeien. Er zijn twee opties denk ik:

- Er is een smartboard (weet producent zo even niet) dat zowel een stiftdeel en een smart-deel heeft, of 2 delen in 1, dat mag ik ook even kwijt zijn.
- Andere optie is het good old krijtbord. Dat gaan wij in sommige lokalen doen. Naast je smartboard een klein krijtbord hangen, dan is het risico op vergissen kleiner en bovendien zijn de gevolgen niet zo groot.

Moniek zei

@gijs: maar krijt in een lokaal waar een PC staat (om het smartboard te bedienen), verdraagt dat mekaar?

annojo zei

Elke keer na gebruik met de digistift een bericht achterlaten dat alleen met de speicale digistiften op het bord geschreven mag worden? ;-)

Anoniem zei

Ik zou een standaard template maken, waarop de tekst staat: "dit is een smartboard, geen inkt stiften aub!"

Moniek Verhaaren zei

Beste anoniem,
Dat werkt helaas niet. Zo'n template is alleen maar te zien als het bord 'aan' staat en op het moment dat een docent de klas in komt, staat het bord standaard uit.

Inmiddels werk ik bij een andere school. Daar is onlangs gekozen voor touchscreens i.p.v. voor smartboards. Het stiftprobleem doet zich daarbij niet voor. Het scherm van zo'n touchscreen bestaat uit een glasplaat die je niet kunt beschadigen met een gewone stift.