Tijdens een fietsvakantie in België zag ik deze tekst op een schoolgebouw. Verbaasd vroegen mijn fietsmaatje en ik ons af of het niveau van het Vlaamse onderwijs zó ver gedaald is, dat het nog hooguit 'vrij technisch' genoemd mag worden.
Als deze naamgeving consequent doorgevoerd is, dan heten de vervolgopleidingen waarschijnlijk: 'iets meer technisch instituut' of 'nogal technisch instituut' of 'zéér technisch instituut'.
Rare jongens die Belgen.
Rare jongens die Belgen.
6 opmerkingen:
Hallo Moniek,
Het woordje 'vrij' moet je hier niet zien als bijwoord van graad (in de zin van 'nogal'). In Vlaanderen staat 'vrij onderwijs' voor onderwijs dat niet door de staat, een provincie of gemeente wordt georganiseerd (dat wordt immers 'officieel onderwijs' genoemd) maar gesubsidieerd door de katholieke kerk. In Nederland noemt men dit 'bijzonder onderwijs' veronderstel ik.
Ja, wij Belgen zijn een beetje complex. Land van Magritte en zo.
Groetjes,
Beste Marc,
Dank voor je uitleg. Ik had natuurlijk wel een vermoeden dat er een andere bedoeling achter dat 'vrij' zou zitten, maar als Nederlander verbaas je je wel over zo'n tekst.
Als ik jou goed begrijp, zal een Vlaming mogeljk net zo moeten lachen om de term 'bijzonder onderwijs' in Nederland. (Dat heet inderdaad zo, zoals jij veronderstelde).
Rare jongens die Nederlanders.
Belgen zijn 'vrij dom'.
Gooi me toch mr ff in het duelletje NL-VL.
@Nemo Wittewel
U/je bedoelt 'Vlamingen'? ... en Ollanders zijn nogal vrij-postig.
@Moniek
Warme herfstgroeten!!
Hier ben ik toch nog even terug ... Rare vogels toch, die Vlamingen.
"Vlaming verkiest lezen in bed boven seks". Onderzoeksresultaat van ECI en De Slaapraad. Zo weten we uit welke hoek dit boekenbeursnieuws waait.
@janien: ja, vrijpostig zijn ze wel, die Nederlanders. Maar pas op hè: net zo goed als niet alle Belgen Vlamingen zijn, zijn niet alle Nederlanders 'Ollanders'. Ik zelf reken me zeker niet tot die categorie, als Brabander). En
Dat ECI-onderzoek is grappig!
Een reactie posten