24 jan 2008

Vier dimensies op de IPON

Vandaag op de IPON geweest. Veel voor basisscholen en voortgezet onderwijs gezien, maar weinig voor de BVE-sector. Over de openingskeynotespreker schrijf ik morgen nog een verslagje met foto's. Wat ik nu vooral kwijt wil is het mooiste wat ik vandaag zag: een vierdimensionale aardbol. Wow! Nooit gedacht dat je nog verder kon gaan dan drie. In een ronde tafel steekt een verlichte bol met van binnenuit geprojecteerd: de wereld. Om de bol zit een schijf die je kunt ronddraaien. Met die schijf voeg je een vierde dimensie -naar keuze- toe. Bijvoorbeeld: de factor tijd (als je die terugdraait, zie je hoe de wereld er vroeger uitzag), de factor water (als je die verhoogt zie je bijv. hoe Nederland heel snel onderloopt) en meer. Fenomenaal!
Wat minder fenomenaal is, is dat mijn nieuwe camera alleen mov-filmpjes kan maken en dat ik daardoor met onderstaand filmpje veeeeel te lang ben bezig geweest (zoeken naar conversie-programmaatjes, die niet werkten, ander programaatje, bewerken in Moviemaker, grrrrr). Als iemand daar een simpelere oplossing voor heeft: graag!!!

5 opmerkingen:

ik ga zei

Wat je laat zien is de Globe4D, met zo te zien projectie van bovenaf. Meer info op: Glob4D
Wat ik zelf veel mooier vind is de Magic Planet met projectie van binnenuit!
Je kunt er echt helemaal omheen lopen en ook in dit geval van alles laten zien, dus ook andere planeten. Kijk maar naar dit Youtube filmpje.

Moniek Verhaaren zei

Willem: bedankt voor je reactie en: ja, je hebt gelijk. Tijdens de demonstratie dacht ik dat er van binnenuit werd geprojecteerd, maar op het filmpje zie je duidelijk het licht op de handen, dus er zal inderdaad een projector boven hebben gehangen (die ik niet heb gezien). Die magic planet kende ik niet, dat is inderdaad nóg mooier. Ik vond dit al een geweldige uitvinding! Maar -zoals werd verteld- nog veeeeel te duur voor het onderwijs. Voorlopig richt de producent zich op musea en conferenties.

ik ga zei

Heb je al gekeken bij:
http://www.videohelp.com/oldguides/mov2avi
of anders bij:
http://flaskmpeg.sourceforge.net/

Moniek Verhaaren zei

Ik ben er uiteindelijk uitgekomen via: http://media-convert.com/omzetten. Daar hoefde ik niets voor te installeren en ik kon online mijn bestand ombouwen. Ik kwam daarop door een tip op een forum. Ik ga jouw tips uitproberen, want het is waarschijnlijk handiger om offline bestandsformaten om te zetten. Bedankt voor de tips.

Moniek Verhaaren zei

Op de website: http://www.videohelp.com/oldguides/mov2avi wordt geadviseerd om naast Quicktime Radvideotools te installeren. Daarna wordt verwezen naar: Binkvideotools en vervolgens installeer je een programma waarmee je kunt converten. Dan blijkt dat je alleen filmpjes krijgt met daarin een groot logo. Onbruikbaar dus...
Ook de website http://flashmpeg.sourceforge.net heeft nog niets opgeleverd. Ik blijf proberen.
Vooralsnog werkt filmpje voor filmpje online omzetten via: http://media-convert.com/omzetten nog het best. Maar... vaak is die server overbelast.