8 apr 2009

Een modern sprookje

Lang, heel lang geleden, in een land niet eens zo ver hier vandaan, ontstond het sprookje van Roodkapje. Een oud volksverhaal waar je alleen naar kon luisteren, lezen ging niet, want niemand had het ooit opgeschreven.

Eind zeventiende eeuw was Charles Perrault de eerste (?) die dit sprookje op schrift vastlegde. In zijn versie liep het gruwelijk af: Roodkapje en haar grootmoeder werden opgevreten en: einde verhaal. De gebroeders Grimm schreven in de tweede helft van de achttiende eeuw een versie waarin zowel Roodkapje als de grootmoeder levend het eind haalden door de adequate acties van een jager. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verschenen er versies waarin vooral veel gepraat werd en waarin de boze wolf soms tot inkeer kwam, of waarin hij aangaf zélf slachtoffer te zijn van een liefdeloze opvoeding. Iedere tijd en iedere cultuur kent zo zijn eigen Roodkapjeversie.

Op videokanaal zie.nl vond ik een hedendaagse versie: Roodkapje in het informatietijdperk. Leuk om te zien. Het filmpje is gemaakt door Tomas Nilssons, een Zweedse driëntwintigjarige student grafisch design. Kijk en oordeel zelf.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk bericht, leuk filmpje! Er zijn nog meer leuke Roodkapjeversies. Kende je deze:
Roodkapje in de Bijlmer: http://www.youtube.com/watch?v=B61BsyPWwGM
Roodkapje van Najib Amhali:
http://www.youtube.com/watch?v=q7F5UF7cUOM
Groet,
Margriet

Luud de Brouwer zei

Dat is nog eens een moderne versie van Roodkapje. Het was geen spannend filmpje, maar wel informatief. :-)

janien zei

Wat is dit toch een wonderlijke blog: 1) zo leerrijk - over je succesvolle web 2.0-project bijvoorbeeld of over de schrijfdossiers en veel veel meer, 2) zo leuk, met versies 2009 van oeroude sprookjes, 3) zo verlokkend, met literatuur-tv 4) zo aardig om lezen, door je vlotte en speelse beheersing van het Nederlands, 5) zo krachtig en pittig aantrekkelijk, door de variatie aan onderwerpen - nooit vervelend, altijd verrassend, 6) zo spontaan, zo natuurlijk, door je oprechtheid, eerlijkheid, optimisme en nauwgezetheid. Ik verlies er haast de tel bij. Graag beveel ik jou aan bij je professoren en opleiders! Schitterende blogcijfers, tellen die mee? Een hele grote paasmand vol wil ik er jou schenken!

Moniek Verhaaren zei

@Margriet: dank. De filmpjes die jij noemt kende ik niet. Erg leuk.
@Luud: mee eens. Niet spannend, maar wel verrassend en knap gemaakt.
@Janien: bloos, bloos, wat ben je toch altijd complimenteus. En nee, mijn professoren en opleiders zijn nog niet web-2.0-erig. Dat komt misschien nog, ooit... Ik blog dus gewoon voor mijn lol (en die van jullie...).