23 aug 2009

Exploderende iPhones?


In de vakantie heb ik mezelf beloond met een Iphone. Een fantastisch apparaat. Flink wat pod- en vodcasten erop gezet, spelletjes, navigatiesysteem, OV-reiswijzer en andere apps. Dit jaar ga ik voor het eerst proberen om mijn papierenagenda volledig te vervangen door een digitale op de iPhone en op mijn laptop. Schitterende gadget zo'n telefoon en je kunt er nog mee bellen ook ;-). Al veel plezier van gehad.

Totdat ik in de media las dat er gedoe is rondom spontaan in brand vliegende en exploderende iPhones. Zie bijv. dit bericht en dit bericht. Broodje aap? Doelgerichte sabotageacties van concurrenten?

De berichten doen me sterk denken aan de Exota-affaire. uit mijn jeugd. Voor degenen die Exota niet kennen: dat was een limonademerk in de jaren zestig. Het werd zéér veel verkocht. Tot het moment dat ombudsman Marcel van Dam in zijn tv-programma een filmpje liet zien van een spontaan exploderende Exotafles: een enorme knal en met kracht rondvliegende glassplinters. Er was al een slachtoffer met oogletsel. Van Dam deed een oproep aan de kijkers om meer incidenten te melden. Dat gebeurde. Het filmpje werd keer op keer herhaald in het programma. De impact was groot. Ik kan me nog herinneren dat ik heel behoedzaam omging met Exotaflessen en ik was niet de enige. Mensen behandelden de flessen als net uitgegraven projectielen uit WO II. Dat is niet leuk limonade kopen of inschenken. Het duurde dan ook niet lang of Exota werd nauwelijks meer verkocht en het merk verdween uiteindelijk van de markt. Voor het hele verhaal zie hier.

Jaren later werd bekend dat in het filmpje (dat door TNO in scène was gezet) helemaal geen Exotafles te zien was geweest, maar een sherryfles die met een kogel geramd werd. TNO had de opdracht gekregen te laten zien HOE een fles ontplofte, niet de opdracht om te onderzoeken hoe het met de Exota-ontploffingen zat. Maar dat werd tijdens de uitzendingen niet erbij verteld. Het filmpje is achteraf beschouwd een succesvolle antipropaganda geweest.

Mijn familie heeft me deze vakantie geplaagd met sisgeluiden die vooraf zouden gaan aan een Iphone-explosie of ontbranding. En steeds schrok ik me rot. Ik hoop dat het onderzoek dat de EU heeft aangekondigd én het feit dat Apple nu zelf wil meewerken aan zo’n onderzoek ertoe leidt dat deze verhalen óf ontkracht worden óf dat er stappen ondernomen worden om de mogelijke productiefout in de iPhone te herstellen. Maar ik hoop natuurlijk dat het een HOAX is en dat ik weer volop kan genieten van mijn Iphone.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij valt het wel mee met die explosies. Nog niet aan de twitter?
Groet en tot volgende week in Tilburg
Hanneke (Master Tilburg)

Jeroen Clemens zei

hi Moniek
Ik was gelijk al fan, maar mijn 1e generatie iPhone is stuk en ik heb me nu ook getrakteerd op een mooie 3GS. Ik heb vanaf het begin mijn agenda en adressen bijgehouden op mijn iPhone. Heerlijk. Maar ik werk met Apple dus dan gaat het nog makkelijker misschien.

Henk van Rijssen zei

Hallo Moniek,

heb precies dezelfde ervaring. Verleden jaar al een iPhone willen kopen in de VS, kwam net de nieuwe (versie 2) uit. Weer een jaar broeden en deze vakantie hem (versie 3) dan toch maar besteld. Binnen 2 dagen in huis en daarna "spelen" en uitproberen. Heb er heel veel plezier van. Maar nu al een paar keer geconfronteerd met de vraag of ik niet bang ben voor een ontploffende telefoon. Ik ga er vooralsnog maar van uit dat het een HOAX is en zo niet dat de kans op een ernstig probleem veel kleiner is dan het winnen van de Staatloterij.

Moniek Verhaaren zei

@Hanneke: nee, niet aan de twitter, ik wil ook nog wat tijd overhouden voor RL. Tot volgende week woensdag!

@Jeroen: Apple-apparaten en -applicaties hebben het nadeel dat je maar met een deel van de wereld kunt delen ;-). Om die reden houd ik het voorlopig maar bij Windows/Microsoft. Voor de iPhone en de iPod heb ik een uitzondering gemaakt.

@Henk: laten we het hopen!