1 mrt. 2009

Word vandaag nog lid van omroep C!

Het rommelt binnen het publieke bestel in medialand. Mogelijk treden binnenkort twee sensatieomroepen PowNed (GeenStijl) en Wakker Nederland, toe. Ook andere omroepen claimen meer zendtijd. Nóg meer van hetzelfde? Met nu al 24 omroepen wordt de aandacht voor kunst en cultuur op de buis steeds minder. Het is zaak dat er vóór 1 april initiatieven genomen worden voor een kunstzender, want daarna gaat het publieke bestel weer voor vijf jaar op slot.

Ad ‘s-Gravesande en Kees van Twist namen het initiatief voor de oprichting van de omroep voor Kunst en Cultuur: omroep C. Alle grote culturele instellingen, koepelorganisaties en verschillende kunstenaars hebben zich achter het initiatief geschaard. In een nieuwsbrief schrijven actrice Johanna ter Steege en fotograaf Erwin Olaf waarom het belangrijk is dat er een kunstzender komt:

Onbegrijpelijk dat de publieke omroep 3 televisiezenders heeft waarop 7 dagen per week wordt uitgezonden, dus 21 avonden per week, en dat er géén avond is voor kunst en cultuur. Dat hebben we nou bereikt met 80 jaar omroep in Nederland. Johanna ter Steege

Ik zie helemaal niks van de prestaties van de Nederlandse kunstwereld op televisie. Ik zie de prestaties van de eerste de beste amateurvoetbalclub uitgebreid terug op elke zender, maar de grootse prestaties van internationaal befaamde kunstenaars die Nederland heeft voortgebracht, die zie je nooit. Erwin Olaf

Maar die omroep moet wel vóór 1 april 50.000 leden hebben, en die zijn er nog niet. Word daarom nu lid! Via deze link kun je je opgeven. Naast het cadeautje van de uitzendingen van deze omroep vanaf 2010, mag je ook nog een ander cultureel cadeautje uitzoeken als dank: een boekenbon, een CD of een kunstboek.

Doen!! Het kost je maar een paar centen en je voorkomt ermee dat het publieke bestel nóg verder vertrost, vertrut, verbelspeld, versensatiet en verzweefteeveet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Euhm, ik ben van de generatie die dit feestje ook al eens meegemaakt heeft mbt de oprichting van het derde net: dat moest er ook komen, met dezelfde argumentatie en urgentie. Soms wordt ik toch wel oproepresistent van de voorspelbare en tegenvallende resultaten. Maar ik heb mezelf verboden cynisch te worden.., dus vooruit dan maar! Toonunmetsup

Moniek Verhaaren zei

@Anoniem: wat was er mis met Nederland 3 dan? Voor mij begon het gedonder pas toen de publieke zenders overspoeld werden met commerciële troep. Niet lang daarna moesten verschillende omroepbobo's zo nodig alle netten overhoop halen 'want dat wilden de kijkers'.
Door lid te worden van een initiatief als omroep C maak je duidelijk dat je een ander soort TV wil dan