9 okt. 2009

Stuntrijm

Volgens de boekjes is rijm: "een klankovereenkomst tussen taalelementen die in elkaars nabijheid staan". Maar rijm is vooral bekend als smeermiddel dat poëzie zo heerlijk doet klinken.

In het Nederlands zijn enkele woorden waarop géén rijmwoord bestaat bijvoorbeeld: herfst, stolp, slordig, veertig, wulps en beitel. In een digitaal rijmwoordenboek vind je dan ook geen enkele match bij die woorden. Probeer het hier maar eens uit.

Lightversedichter Ivo de Wijs laat in onderstaand fragment zien dat een mens méér opties kan bedenken dan een digitale woordenmatcher. Hij noemt zijn vondsten: stuntrijm. Kijk en geniet van de klankrijke evenknieën die hij vond voor deze eenzame woorden.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, zowel Ivo als P. is een hoogtepunt in de westerse cultuur en de term plezierdichten dient absoluut serieus genomen te worden.

Samen met de hier wel zichtbare maar niet hoorbare Pieter Nieuwint heeft Ivo twee of drie jaar geleden de Landelijke Studiedag Levende Talen afgesloten met dit soort verbale acrobatiek en het zou me niet verbazen als dit filmpje daar zelfs van afkomstig is.

Toon van der Ven

Moniek Verhaaren zei

Maar natuurlijk Toon: plezier en serieuzigheid kunnen wel samengaan, zoals Ivo de Wijs laat zien.

Of dit optreden op de landelijke studiedag Levende Talen is geweest? Vermoedelijk niet. De begeleidende tekst bij het filmpje op Youtube geeft aan dat het in het Koningstheater in Den Bosch is geweest, op 14 april 2009.