26 mei 2010

Nacht van het boek

Zo'n tien jaar heeft het bestaan: De Nacht van het Boek in Tilburg, een fantastisch evenement. In alle zalen van Theaters Tilburg stonden een nacht lang auteurs van formaat voor te lezen uit eigen werk: Hugo Claus, Gerard Reve, W.F. Hermans, Harry Mulisch, Tom Lanoye, Walter van den Broeck, Cees Nooteboom, Herman de Coninck, Remco Campert, Jan Wolkers om er maar een paar te noemen. Interviewers van niveau: Adriaan van Dis, Ischa Meijer, Frits Spits, Johan Anthierens. Er waren literaire films, toneelstukken, entr'acts. De bomen groeiden toen nog tot de hemel, aan subsidie was geen gebrek (en aan publiek ook niet trouwens).

De nachten werden georganiseerd door een stel fanatieke vrijwilligers, van wie ik er een was. Vier nachten heb ik mee mogen organiseren en ik bewaar er bijzonder goede herinneringen aan.
De organiserende stichting J.H. Leopold leidt inmiddels een slapend bestaan. Andere tijden, minder geld en minder mensen die in hun vrije tijd zich zo uit de naad willen werken om literatuur op een andere manier voor het voetlicht te brengen. Ergens in de jaren negentig vond dan ook de laatste Nacht van het Boek plaats.

Een paar weken geleden kreeg ik van de secretaris van de Leopoldstichting het foto-archief van de club. Prachtig materiaal! Helaas is veel ervan beschadigd, waarschijnlijk omdat de fotoboeken jarenlang in verschillende garages van deze en gene vrijwilligers hebben gestaan. Enkele foto's uit het archief heb ik gescand: het wordt tijd dat ze die garages verlaten zodat meer mensen ervan kunnen genieten.

Bijna alle foto's zijn gemaakt door Gerard van der Wielen (een goede bekende ;-P) die mij toestemming gaf ze op internet te zetten.

2 opmerkingen:

Peter zei

Hoi Moniek,
ik heb samen met Leo van Beek in de jaren 1993 t/m 1997 foto's gemaakt van de schrijvers tijdens de nacht van het boek. Een aantal foto's die je laat zien (Reve, Hermans) zijn van mij of Leo. Op dit moment ben ik alle negatieven die ik zelf gemaakt heb aan het scannen. Als je er belangstelling voor hebt, laat me dat even weten.
Zelf was ik op zoek naar een lijst met namen van auteurs en artiesten die in die jaren dat Leo en ik de foto's maakten optraden tijdens de NvhB. Hiermee zou ik dan alle foto's aan namen kunnen koppelen, want niet alle gezichten herken ik nog. Zou er zo'n lijst zijn? Groeten,
Peter van de Zanden

Moniek Verhaaren zei

Beste Peter,
Maar natuurlijk heb ik daar belangstelling voor! Een lijst met namen van auteurs en artiesten is er bij mijn weten niet. Ik weet echter zeker dat ik de meeste schrijvers en artiesten zal herkennen. Dus: laten we een keer een afspraak maken. Liefst niet op korte termijn want ik heb het op het moment gierend druk met afstuderen en eindexamens nakijken. Eind juni? Je kunt mij bereiken via het mailadres dat je vindt rechtsboven aan vindt onder de link mijn volledige profiel weergeven'. Of je vraagt het aan Leo's ega Annemarie ;-).