2 dec 2010

Dag van het literatuuronderwijs

Vandaag was ik in Rotterdam bij de Dag van het literatuuronderwijs, georganiseerd door Passionate Bulkboek, Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) en de Stichting Lezen.

Het was een inspirerende dag. Er waren schrijvers en poëten, de mogelijkheid oude en nieuwe collega's te ontmoeten en bij te praten (heerlijk die grote wandelgangen in de Doelen), een informatiemarkt die precies groot genoeg was en er waren workshops.

Ik volgde een workshop bij Theo Witte over lezen voor de lijst (eindelijk eens de gelegenheid beter kennis te nemen van deze methode); een sneltreinlezing over literatuur en ICT (volgende keer liever wat minder sites en wat meer diepgang) en een workshop over poëzie in de klas (die tot mijn teleurstelling vooral gericht was op de onderbouw).

De meeste indruk maakte meester (mr) Adriaan van Dis die bij de opening van deze studiedag op een bijzondere manier het belang van literatuuronderwijs aanschouwelijk maakte.


2 opmerkingen:

janien zei

Geweldig toch, hoe ik hier kan bijblijven!! Daar was ik graag bij geweest.

En ... zul je de methode-Witte volgen? Ik ben wel benieuwd naar jouw expertenmening. Een tijdje geleden schreef ik een artikeltje over Witte en zijn Lijst. Ook aan een 'gewezen' leraar Nederlands kan deze methode niet voorbijgaan.
(http://janien.wordpress.com/2009/11/11/theo-witte-nieuwe-goeroe-van-het-literatuuronderwijs/)

Moniek Verhaaren zei

@Janien: dank voor je reactie en dank voor de link naar je artikel.
Of ik die methode Witte ga volgen? Daar ben ik nog niet aan uit. Ik werk in een team van docenten Nederlands en we zullen samen keuzes moeten maken hoe we ons onderwijs aanbieden. Ik ben onder de indruk van zijn methode, maar tegelijkertijd ook wat huiverig over het aanbieden van boeken op niveau 1. Veel daarvan is nauwelijks literatuur te noemen. Ik kom hier later in een blogpost nog op terug.