19 jun. 2008

Weblogs volgen via I-google en NetvibesVandaag hadden wij een eerste bijeenkomst van het project 'Samen WebDeBaas', een web 2.0 project op de school voor onderwijsassistenten. Samen met een collega hield ik een presentatie over wat we binnen dit project gaan doen met wiki's, weblogs, online mindmapping en meer. Al na korte tijd zag ik sommige docenten duizelen bij al die nieuwe mogelijkheden en kansen, termen die niet meteen duidelijk waren, maar vooral door de overkill aan informatie. In hun ogen las ik het hopeloze gevoel van 'ik zie wel kansen, maar hoe houd ik dit ooit nog een beetje bij... ik word gek'.

Niet gek worden, zeiden wij. En: we hebben een hulpmiddel om orde in die chaos en die overkill aan informatie te maken: een eigen I-google- of een Netvibespagina. Op zo'n pagina geef je zelf één keer aan welke weblogs of nieuwsites je wil volgen en daarna heb je via die internetpagina onmiddellijk een overzicht van alle nieuwe berichten uit de door jou gekozen bronnen. Pffff dat gaf even lucht.

Als je een voorbeeld wil zien van zo'n Netvibes, kijk dan eens bij de openbare Netvibes van Annet. Daarop zie je alle weblogs die Annet volgt. Ook de plaatjes boven dit bericht laten zien hoe een eigen I-google of Netvibespagina er uit kan zien.

Ik maakte een tijd geleden een handleiding voor docenten over hoe je een I-googlepagina maakt. Van verschillende kanten (kennisnetambassadeurs, collega's binnen mijn ROC, andere ROC's, andere Bloggers, maar ook gemeenteraadsleden die allerlei partij-, lokaal en ander nieuws willen volgen...) werd mij gevraagd die handleiding openbaar te maken en te delen met anderen. Dat doe ik graag. De handleiding was al beschikbaar in de Masters Place tijdens de CVI-conferentie, maar vanaf nu staat hij ook online. Hier dus.

Maar... eerlijkheidshalve moet ik er dit aan toevoegen. Als je moet kiezen tussen I-google en Netvibes, dan biedt Netvibes een tikkie meer mogelijkheden. Je kunt daar je pagina openbaar maken (zie die van Annet hierboven), je ziet meteen of je een bericht al gelezen hebt en ook wanneer het geplaatst is. Maar eh... van Netvibes heb ik nog geen handleiding beschikbaar. Het zit in mijn planning om die te maken en online te zetten voor onze docenten en ook voor de rest van de wereld. Maar tijd... Komt nog, beloofd, maar nu nog even niet.

4 opmerkingen:

maarten zei

ik gebruik google reader. Netvibes is voor mij een overkill aan snufjes die ik niet nodig heb.

Moniek Verhaaren zei

@Maarten,
Dank voor je aanvulling. Ieder moet hierin eigen keuze maken op basis wat hij of zij belangrijk vindt.

karinwinters zei

Ik ga ook over naar netvibes, al enige weken ververst I-Google de feeds niet of heel traag. Zie ook in de stats van mijn blog dat netvibes het meest gebruikt wordt

Annet zei

Ik ben toch wel erg blij met Netvibes, en nu je je pagina's ook kan delen is het alleen maar meer reden om eraan te beginnen denk ik. Gelukkig kon ik mijn prive pagina's heel eenvoudig kopieren naar de openbare versie.
Bedankt voor de link en voor de handleiding, Moniek!