15 dec. 2008

Reageren op mailinglijst: spam

Dat was even schrikken toen ik vanochtend mijn Fontysstudentenmail opende: maar liefst 80 mailtjes sinds gisteravond. Allemaal van studenten die ik niet kende. De aanleiding was me niet meteen duidelijk. Sommige mailtjes bevatten het verzoek te stoppen met deze mailserie, andere bevatten het verzoek om van de mailingslijst geschrapt te worden en bij weer andere ontsnapte na opening een boze stoomwolk: "stoppen, damn!!!". Er zaten ook twee mailtjes tussen van ICT-medewerkers die poogden orde in de chaos te brengen. De ene adviseerde om vriendelijk doch dringend een mailtje te sturen aan degene die deze spamstroom begonnen was, de ander dreigde met: "iedereen die nu nog reageert op deze mailserie, wordt voor twee weken uitgesloten van de Fontysmail!". Grote school, verschillende locaties, niet optimale communicatie? Hoe herkenbaar.
Wat was er aan de hand? Enkele studenten van de Hogeschool Personeel en Arbeid stuurden een mailaankondiging van een door hen georganiseerde workshop rondom jaloezie. Per ongeluk (of expres?) verstuurden ze dat mailtje naar iedereen met een Fontysmailadres (enkele tienduizenden?). Mensen die hierop reageerden, realiseerden zich niet dat ook dát mailtje weer bij iedereen in de postbus kwam. En ook op die mailtjes werd weer gereageerd. En zo ontstond in de Fontyswebmail een waar sneeuwballengevecht.

De mailtjes van de twee ICT-medewerkers bleken weinig effect te hebben, want ook daarna ging de mailstroom door. Er was één student die misschien wel het slimste mailtje stuurde, mogelijk op straffe van uitsluiting webmail. Zij mailde: "Heeft er dan echt niemand door dat de enige mails die je nu nog krijgt, gezeik van anderen zijn die blijven reageren! Stop met reageren, dan krijg je ook geen mails meer". En daarna stopte de mailstroom.

(Een paar uur na bovenstaand bericht is de mailstroom weer begonnen..... De teller staat inmiddels op ruim 200 mailtjes).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk he mail? Lijkt me trouwens wat om in de gaten te houden, de studente die de stroom stopte en omdat ze waarschijnlijk niet het juiste taalgebruik hanteerde uitgesloten zou worden. Lijkt de postbode van Sandds dan wel...hij ontdekte de valse facturen namens KvK en raakte zijn baan kwijt.

Moniek Verhaaren zei

Nee, niet vanwege haar taalgebruik, maar omdat ze tóch nog een reply-to-all gaf ondanks het verbod van de IT-medewerker. Maar misschien is hij ook maar gewoon een mens en snapt hij dat ze het beste voor had. En die postbode, tja. Meedenken mag blijkbaar niet meer.