"Valt 1 april dit jaar in december?"dacht ik vanochtend toen ik in de krant las dat SWAFFELEN het woord van het jaar 2008 is geworden. Helaas was het vandaag echt 17 december en 1 april is lang geleden. En toch dat bericht. Bij SWAFFELEN hoort, volgens onze regionale krant, zelfs een heuse definitie, die niet zou misstaan in een woordenboekenspel:
Swaffelen: (van mannen) het geslachtsdeel laten slingeren en moedwillig tegen een object aantikken, o.a. met het oogmerk hierdoor een ander of zichzelf op te winden.
Er wordt al volop over geblogd, over dat swaffelen. Marc de Coster stelt dat het woord al in 1903 opgetekend is in het ‘Idioticon van het Antwerpsch Dialect’, hoezo woord van 2008? In Elsevier stelt René van Rijckevorsel in dit bericht dat Onze Taal en Van Dale hun reputatie te grabbel gooien door voor zo'n belachelijk woord te kiezen. Zijn ze nou helemaal beswaffeld! NRC doet in dit bericht alsof swaffelen het normaalste woord van de hele wereld is. En Geen Stijl beïnvloedde waarschijnlijk de verkiezing door een oproep te doen massaal op 'swaffelen' te stemmen.
Terug naar die regionale krant. Die plaatste een bericht over Benny van der Vlies uit Uden die -naar eigen zeggen- al minimaal zes jaar swaffelt. De uitspraken in dat bericht zouden zo de tekst voor een cabaretact kunnen zijn. Wat een mannenhumor.
BNN deed er nog een schepje bovenop. Kijk en oordeel zelf.
Binnenkort is er in Tilburg een Festival van het absurde. Het is te hopen dat niemand op het idee komt om Benny van de Vlies uit Uden uit te nodigen. Of zouden hij EN het woord van 2008 dan al lang uit beeld zijn? Ik ben benieuwd wat 2009 aan nieuwe woorden oplevert.
17 dec 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Ben net bezig een Kerstswaffel filmpje te maken :-). Als het voltooid deelwoord geswaffeld is, wat is dan het lijdend voorwerp?
Dat ligt eraan of je het semantisch bekijkt of grammaticaal. En ook over het 'meewerkend voorwerp', of zo je wil het 'indirect object'is nog wel het een en ander te melden
;-).
Een reactie posten