23 jan. 2009

Schrijven blijftmoeilijk

Biologische boerderij Romsicht heeft twee jarige koeien. Tijd voor een feestje? Of waren het tweejarige koeien waarvan deze boerderij vlees verkocht? Toen het dooide was het soms zó rottig schaatsen, dat de Rotte Merentocht werd afgelast. En iemand heeft promotie gemaakt tot hoofd van het menu bij een weblog over taalverandering. Of mogelijk is hij inmiddels toch weer buitengegooid, want op diezelfde website ontbreekt inmiddels de link naar het hoofdmenu.

Gisteren stuitte ik op de website: http://www.spatiegebruik.nl/. De makers van de website doen aan SOS: Signalering Onjuist Spatiegebruik. Op de website kun je voorbeelden van onjuist spatiegebruik in de media doorgeven. Vorig jaar hielden ze ook een verkiezing voor de meest irritante onjuiste spatie van 2008. De winnaar was: buiten band kopen, binnen band gratis.
Wil je aan leerlingen uitleggen waarom spaties in het Nederlands net zo belangrijk zijn als het cijfer 0 bij wiskunde, dan kun je hier genoeg voorbeelden vinden.

4 opmerkingen:

Annojo zei

Haha, over taalverloedering gesproken. Ik moest zeggen dat ik ook met enige regelmaat twijfel of woorden nu aan elkaar moeten of niett, maar binnen- en buitenband zou toch geen probleem moeten zijn.

Annojo zei

Over taalverloedering gesproken... Mijn eerste reactie is ook niet bepaald vrij van fouten, maar het is dan ook bedtijd...
Moest = moet en waar ik niett schreef bedoelde ik niet.

Moniek Verhaaren zei

Hé Annojo,
Niets menselijks is mij vreemd. Het stukje over die spaties was niet schoolmeesterig (of schooljufferig) bedoeld, ik wilde alleen laten zien hoe belangrijk een spatie kan zijn. Voel je vrij om hier te schrijven wat je wil, met of zonder tikfouten. Ik heb geen digitale rode pen. En als ik die ZOU hebben, zou ik er poppetjes mee tekenen i.p.v. fouten verbeteren.

Moniek Verhaaren zei

Vandaag schreef Ewoud Sanders in zijn NRC-blog ook nog een leuke verschrijving: priester op non actief. Zie:
http://weblogs3.nrc.nl/woordhoek/2009/01/26/priester-op-non-actief