10 jan. 2009

Films over leraren en leerlingen

Gisteravond bezocht ik met een groep collega's de film 'Entre les murs'. We keken mee over de schouder van een docent Frans in een achterstandswijk in Parijs naar wat hij tussen de muren van zijn klaslokaal deed. Zijn verwoede pogingen tot leerlingen door te dringen, ze wat te leren, ze te respecteren, hoe moeilijk dat laatste soms ook was. Maar ook: wanhopige collega's die het niet meer zagen zitten met deze doelgroep, het zoeken naar disciplinaire maatregelen en meer. Heel herkenbaar vonden wij allemaal. En aan het eind wilden wij allemaal óók zo'n transparante doos.

Films over leraren en leerlingen, graag zou ik er meer zien, zeker nu ik weer veel voor/in de klas sta. Daarom bij deze een oproep: wie kent er nog meer boeiende films over leraren en leerlingen?

5 opmerkingen:

jeroen Clemens zei

Dead Poets Society is erg mooi

Marc De Coster zei

Een andere mooie Franse film over het onderwijs is 'Être et avoir'. Zeer de moeite waard Moniek.
Groeten,

Marc (ook een filmfanaat)

Moniek Verhaaren zei

Jeroen en Marc: bedankt voor jullie reacties. Beide films zag ik eerder en ik vond ze ook erg goed.

Een film die ik deze week opnieuw ontdekte was 'Chiedo asilo' van Marco Ferreri over een kleuterleider die zeer eigenzinnig opvattingen heeft over het onderwijs. In de film zijn de meeste acteurs niet ouder dan vier jaar. Zeer de moeite waard!

Anoniem zei

Waar "Être et avoir" inderdaad een hommage aan het ambacht van leraar was, begrijp ik de populariteit van "Entre les murs" een stuk minder. Het 'doordringen tot de leerlingen' bleef beperkt tot de lesstof; verder heeft deze man vooral veel kansen gemist om echt in dialoog te komen met zijn leerlingen. Als dit trouwens 'de gemiddelde leerlingen' uit de banlieu zijn, valt het daar wel mee. Wel een interessante film dus, op een andere manier door mij beleefd. Toon

Anoniem zei

Knights of the South Bronx is ook een mooie film, zeker een aanrader!