9 mrt 2009

SMS-alert: de politie waarschuwd?

SMS-alert van de politie. Een dienst die al een paar jaar bestaat. Als je je daarvoor opgeeft, ontvang je een SMS-je als er in jouw postcodegebied iets gebeurt waarvoor de politie je wil waarschuwen, of wanneer de hulp van bewoners nodig is.

Onlangs gaf ik me ook op voor deze dienst. Ik ontving tot nu toe drie berichten. Tot mijn verbazing begint elk bericht met de standaardzin: Politie waarschuwd voor ….. Blijkbaar is de vervoeging van een regelmatig werkwoord in de tegenwoordige tijd erg moeilijk voor de SMS-alertinvoerderdiender. Jammer dat niemand hem uitlegt dat je zo’n standaardzinnetje mogelijk ook kunt automatiseren, zodat het niet bij elk bericht fout hoeft te gaan.

Overigens is 'de politie' niet de enige die die fout maakt. Even'googlen op waarschuwd laat 1.380.000 verwijzingen zien. Het goede waarschuwt blijkt zelfs minder (1.370.000 keer) voor te komen. Hoe kan dat nu? Zo moeilijk is dat toch niet? Er komt niet eens een fokschaap of een kofschip aan te pas. Luiheid? Onverschilligheid? Nietbelangrijkheid?

6 opmerkingen:

Martijn Bos zei

Ik zie mensen worstelen met noem maar een willekeurige digitale handeling. Van het plaatsen van een plaatje op een blog, terugvinden van bestanden op hun systeem tot het aanmaken van een account voor een blog/wiki/email/gliffy/noemmaarop.

Terwijl dit toch zo ontzettend makkelijk is.

Het vreemde is dat we hier redelijk vergevend zijn en vaak gewoon te hulp schieten, terwijl als je een taalfout maakt je wordt beschimpt als een dom wezen.

Help mensen met hun taalproblemen of kijk er over heen. Je ziet toch goed wat de boodschap is, en dat was nu uiteindelijk de bedoeling van taal! Communiceren, overbrengen wat je wilt zeggen.

Gelukkig worden digitale handelingen steeds eenvoudiger. Bij onze taal zie ik alleen maar meer uitzonderingen en rare kronkels ontstaan. Versimpelen zou ik zeggen, terug naar de kern! Overbrengen van de boodschap!

ik ga zei

Ach, een tik- of formuleringsfout is snel gemaakt:
"Ik heb ontving tot nu toe drie berichten."

Need I say more?

PS: Leuke foto van jou in de nieuwste InDruk!!!

Moniek Verhaaren zei

@Martijn: ik wilde niet muggenziften, maar zo'n fout vind ik echt storend in de communicatie. Zeker als het een standaardbeginzin is van iedere SMS en dat dan keer op keer fout blijven doen. Alsof de afzender te lui is om er energie in te steken. Dom is niet wat ik daarbij denk, eerder aan lui.

@Willem: ja, ja. Ik wist dat ik een risico liep zelf op mijn vingers getikt te worden met zo'n bericht. Ik heb dat overtollige woordje weggehaald. Overigens vind ik dat een fout van een heel ander kaliber.

ik ga zei

Sportief opgevat Moniek!
En ik ben het helemaal met je eens.
Ik word echt niet goed van de hoeveelheid d/t fouten die overal gemaakt wordt en vaak niet door de eersten de besten.
Zie het ook veel en vaak gebeuren bij sommige edubloggers en vind dat eigenlijk echt niet kunnen. Ben ooit begonnen met van iedere fout die ik tegenkwam een screendump te maken, maar dat werd te pijnlijk en teveel werk.
Dus leg ik me er maar bij neer, maar wennen zal ik nooit.
Ik kan er ook niet zo makkelijk aan voorbij lezen als Martijn kennelijk doet...

Martijn Bos zei

Het kost mij redelijk veel moeite om een zin zonder fouten te schrijven.
Het kost mij dus extra veel energie om een email bericht (of een reactie op een blog) te schrijven.

Tja, en dan zijn er altijd weer van die fijne mensen die je er even op wijzen dat iets met een d of t moet zijn, dat er een letter te veel of te weinig staat!
Kon je het dan niet lezen vraag ik dan. Het antwoord kun je raden.

Die zelfde mensen help je regelmatig met digitale vraagjes, waarbij ik vind dat een professional ze zou moeten kunnen. Het zou dan zeer ongepast zijn als ik zo flauw zou zijn om daar opmerkingen over te maken.

Wat is het verschil? Lui, dom, interesse? Ik denk niets van dit alles. De ene is gewoon beter in het onthouden en toepassen van taalregeltjes (en die zijn echt lastig te onthouden als je daar geen aanleg voor hebt, geloof me), de ander is beter in het onthouden van allerlei digitale kunstjes (ook die zijn erg moeilijk als je er geen aanleg voor hebt).

Dus niet met dat vingertje graag, ik vind dat echt irritant. Verder no hard feelings ;-)

Anoniem zei

Dit vind ik toch wel slecht van de politie. Ik ben het met Martijn eens dat de een beter is met computers, de ander met rekenen en weer een ander met taal en dat het allemaal niet zo belangrijk is of het grammaticaal klopt, zolang het maar leesbaar blijft. Maar van een instantie als de politie mag je toch best ABN verwachten?