17 dec 2009

Groot dictee


Gisteravond vond Het Groot Dictee der Nederlandse Taal plaats. Ook ik deed mee, voor de flauwekul, want met goed kunnen schrijven heeft dit dictee volgens mij niets te maken. Bij twijfel over de spelling van een woord pak ik gewoonlijk een woordenboek of ik maak gebruik van de spellingcontrole als ik mijn tekst op de computer schrijf. Maar dat mag en kan niet bij dit dictee. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk rare woorden uit je hoofd leert en dat je tijdens de wedstrijd laat zien dat je die goed van buiten geleerd hebt. Of zoals een geïnterviewde deelnemer stelde: 'Het dictee bestaat uit louter lullenkoek bedacht door klotenzakken'.

Het dictee begon alleraardigst met klassieke dicteezinnen als Het mistte zo, dat ik de afslag miste. Appeltje eitje. Maar daarna volgden instinkers als: stupiedst, eau de cologne naast eau-de-colognefles, eau-de-toiletteje en Blu-rayspelletje. Die gingen bij mij dus fout.

En dan de spelling van statten in de betekenis van in de stad winkelen, die spelling verbaasde mij zeer. Ik ga nooit meer statten nu ik weet dat je dat zo dom schrijft, desnoods gebruik ik voortaan het woord shoppen. Kijk en dát zou ik dan weer wél goed geschreven hebben.

4 opmerkingen:

janien zei

Grappige foto, leuk artikel! 17 fouten had ik. Ja, ik heb me ook weer laten verleiden om mee te doen ...

Anoniem zei

Wel vermelden hoeveel fouten je in totaal gemaakt hebt!!

Moniek Verhaaren zei

OK, OK, ik had er 21.

krekwekdogt zei

Helemaal eens met dat onmogelijke 'statten'! Misschien kom ik op deze jammerlijke taalkundige blunder nog eens terug op mijn eigen (bescheiden en nog kersverse blog (http:krekwekdogt.blogspot.com)