2 jan 2010

Sprakeloos

Sprakeloos van Tom Lanoye, prachtig boek en ik heb het net uit. Ik zou hier een recensie kunnen schrijven, maar er zijn mensen die daar meer tijd voor hebben en dat ook nog eens uitstekend doen. Kijk maar eens hier, of hier of hier of hier.

Wat mij verbaasde is dat de scène waarin de hoofdfiguur uit de kast komt, ondersteboven in het boek zit: de wereld op zijn kop gezet. Vreemde ervaring om tijdens het lezen te moeten ontdekken hoe je je boek zo moet draaien en erdoorheen bladeren tot het weer een logisch verhaal wordt. Een fantastische vondst om de verwarring weer te geven, vond ik. Totdat ik ontdekte dat dat alleen in mijn exemplaar zo was: ik heb een misdruk gekocht.

Dat overkomt me vaker. Een paar jaar geleden kocht ik een boek waarin een bepaald hoofdstuk 'stilte' heette. Die pagina's waren in mijn exemplaar leeg. En ook bij dat boek heb ik getwijfeld of het de bedoeling was, of een ongelukje van de boekbinder. Het was een misdruk.

En net als bij dat boek met dat zwijgende hoofdstuk twijfel ik nu of ik dit misexemplaar moet koesteren, of toch maar heel snel ruilen voor een exemplaar waarin de pagina's wel allemaal netjes dezelfde richting in wijzen. Ik ben er nog niet uit.

2 opmerkingen:

Maarten zei

Dat is een jammerlijke misdruk, echt. Maar dan toepasselijk waarschijnlijk.

Moniek Verhaaren zei

@Maarten: gelukkig zit er in mijn exemplaar van jouw bundel geen foutje. Er staan zelfs twee t's in de titel (^x^).