16 apr. 2008

Gòlliepaop


Vanaf vandaag wil ik elke week een Gòlliepaop-bericht schrijven op dit blog. Gòlliepaop is Tilburgs voor 'dommerik'. Het komt waarschijnlijk van 'gallische paus' een verwijzing naar een paus in Avignon in de 14e eeuw die vol bleef houden dat hij de enige echte was en die in Rome niet. En daar kun je in Tilburg voor uit gescholden worden. Het is onze variant op 'jij was een beetje dom'. Wij zeggen dan: "we zedde toch un golliepaop!".
In de Golliepaop-berichten schrijf ik over die rare stad waarin ik woon: Tilburg. Waar mysterieuze gouden keien van honderden kilo's zomaar op straat gelegd worden en plots weer verdwijnen, waar middenop een rotonde een draaiend huis staat, waar de ex-chauffeur van Pim Fortuin in de plaatselijke gemeenteraad zich gedraagt als een kruising tussen Geert Wilders en Bokito, waar ooit het ministaatje Huttonia werd gesticht door Henk Kuiper, en waar vanmiddag een kruiswegkunstwerk wordt onthuld waar ook al de nodige rel om geweest is. Straks: de foto's (als het mag en kan...). Het debat dat vanavond volgt over kunst, religie, vrijheids van meningsuiting en overheidsbeleid in de avond, kan bijzonder spannend worden.

3 opmerkingen:

Karin zei

Cool ik ben heel benieuwd en wacht vol smart af hoe de dommigheid toe slaat!! Ik pak mijn encyclopedie van de domheid er vast bij. Maar goed dat je niet met Meernse domheden start, heb er nog wel een paar voor je :-)

Anoniem zei

Toch een kleine correctie op je blogje.

Het gemeenteraadslid in kwestie was als bodyguard van Pim in dienst genomen. Toen hij hier marketingtechnisch niet zo heel veel meer me kon (immers, zijn functioneren was aardig mislukt) heeft hij dit aangepast in "chaufeur".

Detail, ik weet het ;-)

Moniek Verhaaren zei

Hé anoniem,
Bedankt voor je aanvulling. Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de juistheid ervan. Bodyguard dus en geen chauffeur.
En slechts een detail? Ach, wat is het leven zonder details... Zeker in de stad van de golliepaopen!