26 apr. 2008

Korandiscussie n.a.v. Youtubefilmpje


Verrast was ik toen er vanochtend plots agressieve reacties op een Youtube-filmpje van mij over Kader Abdollah waren geplaatst. Het filmpje was al maanden oud. Het is er een in een serie die ik maakte voor het literair café in Tilburg i.k.v. het thema 'literatuur en (on)geloof'.
Ik onderhoud voor dit literair café de website, een weblog en denk mee over de thema's en de schrijvers die we gaan organiseren.

Het thema dat we dit jaar hebben is 'Literatuur en (on)geloof'. Met elke schrijver die bij ons te gast is, houd ik een mini-interview van twee vragen: hoe ging het vanavond? en: bent u gelovig? Ik sprak met Stefan Brijs, met Marjolein Februari, met Fouad Laroui, met Herman Beck, met Willem-Jan Otten en met Kader Abdollah. En al die filmpjes plaatste ik op Youtube.

Ik begreep niet waarom de reageerder (Romanticlown) zo agressief reageerde op een zo onschuldig filmpje (er zijn filmpjes van recentere datum waar je als moslim terecht boos over kunt worden ;-(. Totdat ik even wat ging googlen en het begreep: de geplande Koranvertaling door Kader Abdollah is deze week uitgekomen. De agressieve reactie was niet gericht naar mijn filmpje, maar naar Kader en zijn Koranvertaling.

Ik reageerde onmiddellijk en kreeg een paar uur later zelfs bijval van een ander die Abdollah een held noemde omdat hij een leesbare Koranvertaling had geschreven. Ik blijf echter twijfelen of het wel slim is om te reageren op dit soort ongenuanceerde reacties en of het ergens toe leidt... Reacties?

4 opmerkingen:

Joël de Bruijn zei

Of gewoon "negatief gedrag negeren, positief gedrag belonen"?

Moeilijk om te voorspellen wat verstandig is...
Op andere blogs bemerk ik ook wel eens dat "modder-gooi-commentaar" blijft staan, maar er niet op gereageerd wordt.

wrubens zei

Ik vraag me ook af of het zin heeft om daarop te reageren. Mensen die zo agressief reageren staan meestal niet open voor argumenten.

janien zei

Sterk emotionele reacties. Ik zou ze (even) laten 'staan'... en zeker niet direct reageren. Misschien wat later toch. Zien wat er gebeurt ...

Rationeel reageren op emotioneel: dat 'pakt' niet zomaar volgens mij. Emotioneel op emotioneel: dat heeft gemakkelijk een sneeuwbaleffect dat tot een hetze kan leiden.

Toeval? Was ik pas op jouw Salon XVI en had ik je YouTubes - waardevolle schrijversinterviews /tijdsdocumenten - bij mijn favorieten geplaatst, zag ik vandaag jouw naam bij de reacties op een post van Wilfred Rubens. Klik ik door naar jou, kom ik Wilfred hier tegen. Je reinste 2.0.

Groetjes
ook @Wilfred

Moniek Verhaaren zei

Beste Joël, Wilfred en Janien,
Bedankt voor jullie reacties. Niet reageren zit niet zo in mijn aard ;-), maar ik ben het met jullie eens dat het eigenlijk niet werkt bij iemand die zo agressief of emotioneel is.

@janien: toeval? Niet helemaal. Volgens mij ben ik ooit via Wilfred (of via Willem Karssenberg) op jouw blog beland. En jij nu via Wilfred weer bij mij. Hartstikke web 2.0. De grootte van het www is maakbaar ...