8 okt. 2008

Dat is nou aardig

Op dit blog is het wat rustiger geworden. Sinds een paar weken sta ik namelijk weer voor de klas, lessen aan vijf HAVO bij het VAVO. Ook volg ik zelf lessen bij de Fontys Masteropleiding Nederlands. Ik vind het fantastisch en ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Wat is er nou mooier dan middenin het primaire proces te staan?

Ik merk dat ik het voorbije jaar als stafmedewerker veel gemist heb: contacten met leerlingen, collega's met wie je veel kunt delen, het ritme van lesuren en pauzes in een lesgebouw, de geur van krijtjes, het vrolijke gekwek in de gangen, de vriendelijke en behulpzame concierges en mediatheekmedewerkers. Heerlijk!

Zelf lessen volgen is ook leuk. Hard werken wel: in theorieën duiken, je verdiepen in onderwijsprogramma's en waarom het op die manier zou moeten of juist niet. Vakinhoudelijke verdieping in argumentatieleer, debatten, maar ook in de tweede fase, het studiehuis,. Gesprekken met leraren van andere scholen. Beetje klieren met medestudenten bij dat college van die man die al jaren hetzelfde verhaal vertelt en vergeten is wat de 'actuele beginsituatie' is van de mensen in de zaal: leerlingengedrag.

Maandag was het 'de dag van de leraar'. En de directeur van de school waar ik lessen verzorg, had voor iedere docent een cadeautje: Max, het intelligente poppetje dat leraren kan verlichten bij het sjouwen met tassen, readers, mappen en meer. Max heeft in zijn hoofd een USB-aansluiting en via zijn kop kun je dus veel van je mappen, readers en tasinhoud mobiliseren in miniformaat. Voorkomt veel gesjouw en geeft verlichting. Leuk idee van de directie. Ik waardeer zo'n gebaar zeer.

4 opmerkingen:

Annet zei

Dat is inderdaad een heel leuk gebaar, en ook een hele leuke gadget.
Goed om te lezen dat je het naar je zin hebt, met de voeten in de klei. Ik verlang er ook wel weer naar terug en ga ook zeker weer voor de klas. Ik hoop dat je je ervaringen hier wel blijft delen, want die praktijk is juist zo leuk om over te lezen

Moniek Verhaaren zei

Hallo Annet,
Natuurlijk blijf ik dat doen. Al ziet mijn wereld er op het moment wel anders uit dan pakweg 2 maanden geleden. De klei bevalt en voelt goed.
Ik begreep dat de presentaties bij Hap Snap Shots in Den Bosch erg leuk waren en dat ik wel wat gemist heb. Vooral jouw verhaal werd m.n. genoemd door een van de sprekers. Ik zie uit naar je presentatie daar. Die ga je toch wel online zetten zeker?

Fons zei

Wat een cool gadgetcadeautje zeg. Dat moet deze eigen baas zichzelf cadeau geven en dat gebeurt dan weer niet zo snel.

Aardig om te lezen dat je eigenlijk precies de tegenovergestelde 'beweging' als ik heb gemaakt. Tot afgelopen zomer stond ik nog Nederlands te geven aan H5 en V6 op het vavo van ROCMN. Ik kan me voorstellen dat je geniet van de lessen en de vavo-leerlingen, want die zijn toch een slag apart. Ik zou niet zomaar meer in het regulier onderwijs aan de slag willen hoor ... of kunnen.

Willem Karssenberg zei

Wat een schatje en wat leuk hier weer eens wat van je te lezen!