21 jun 2008

Leren luisteren en zingen

Vandaag volgde ik een workshop boventoonzingen in een oud rioolgemaal. Een en ander werd georganiseerd door Theaterbroedplaats de Kwekerij in het kader van 'De zomer van Moerenburg'.
We begonnen de workshop met... luisteren. Je kunt namelijk pas iets zingen als je goed kunt luisteren, volgens Joep Huiskamp die de workshop gaf. Een bevlogen, rust uitstralende man. Wat een docent! Iedereen was diep onder de indruk. In nog geen twee uur tijd kreeg hij ons allemaal zo ver dat we boventonen konden horen en ze ook zelf konden produceren. En passant legde hij nog wat achtergronden uit, en kwam de hele klinkerdriekhoek voorbij, als basis voor het boventoonzingen.
Joep heeft o.a. op het Tilburgse conservatorium les gegeven aan professionele zangers. Maar vandaag een openbare les aan amateurs, toevallige belangstellenden.
Het begrip 'anyplace learning' kreeg een aparte invulling, leren in een rioolgemaal. Prachtige akoestiek daar. Dat was waarschijnlijk de reden dat de organisatie juist deze plek had uitgekozen. Een fantastische ervaring. Maar kijk en luister vooral zelf.Dit is overigens de eerste keer dat ik een filmpje plaats bij Viddler i.p.v. bij Youtube. Een heel verschil. Viddler werkt sneller en accepteert meer MB tegelijk voor een filmpje. Of het embedden goed lukt, moet hierboven te zien zijn.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey zussie ben je toch wel gewend de boventoon te voeren hahaha!!
Groet van je zus die nog steeds een paar jaar veertiger blijft!

elke zei

Mooi.
Boventoon zingen heeft iets ongelofelijks.
http://tinyurl.com/3mr3j2

Anoniem zei

Heerlijke film. Boventoonzingen, ik had er nog nooit van gehoord! En wow, wat een leerrijke workshop, idd een fantastische docent. Geweldig, toch, dat ik het op aangename en leerrijke wijze voor een stuk kan meemaken, dankzij jouw knappe film. En Viddler. Dat kende ik ook nog niet...